Narodna biblioteka ,,Radosov Ljumović” obilježava 142 godine postojanja

  19 Jan 2023 10:57

  Broj posjetilaca: 76

Preuzeto sa: podgorica.me

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” najstarija je institucija kulture u Podgorici, a danas, 19. januara obilježava142 godine postojanja, kada će se predstaviti i novo izdanje časopisa “Glasnik”. Prvobitno je bila osnovana kao Podgorička čitaonica, da bi naziv koji danas nosi dobila 1959. godine. U svom dugom trajanju Narodna biblioteka je postala važan temelj očuvanja pisane riječi, mjesto na kojem se stvaraju i njeguju čitalačke navike svih generacija u svim vremenima. U susret obilježavanju ovog važnog datuma, pomoćnica direktora Narodne biblioteke Sanja Vojinović podsjetila je da su u proteklom periodu posvećeno radili na svim segmentima pružanja usluga i njegovanja ljubavi prema knjizi, naročito kada je u pitanju pridobijanje mladih čitalaca.

“Nakon što smo otvorili Podgoričku knjižaru u Ulici Slobode, ove godine obilježavanje ovog lijepog datuma započeli smo otvaranjem druge knjižare u Ulici Serdara Jola Piletića. Radili smo i u segmentu izdavaštva i nekih kulturnih programa. Takođe, bili smo partneri i participirali u svim programima koje je organizovao Glavni grad, bili smo i na usluzi svim našim sugrađanima za razne aktivnosti, tako da je zaista protekli period bio vrlo intezivan i uspješan, a možemo reći da je na najbolji način sve vrijeme predstavljena najstarija institucija culture u Podgorici”, kazala je Vojinović.

Jedan od novih kutaka Biblioteke je Stripoteka koja je posebno interesanta mladim ljudima, koji posjećuju biblioteku više nego ranije. Takođe, dva nova mjesta za ljubitelje knjige, Podgorička knjižara 1 i 2, namijenjena su svim generacijama. Obiluju rubrikama za djecu, stranim literaturama, sa naglaskom na crnogorske autore. Još jedna novina u radu ove institucije odnosi se na projekat Biblio Bus – urađenom po uzoru na evropske metropole. Riječ je o pokretnoj biblioteci koja će se zaustavljati u svim kvartovima u našem gradu, te nesumnjivo još jedan doprinos razvoju culture u Podgorici, odnosno način da knjigu približimo svima.

Važno je napomenuti da je u pripremi otvaraje treće knjižare koja će biti namijenjena isključivo djeci, u prvom redu mališanima sa smetnjama u razvoju, što govori o tome da knjiga zaista treba da pronađe put do svih građana, a ustanove poput Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” su pokazatelj kako se njeguje tradicija i očuvanje bibliotečke građe, kako se ostvaruje komunikacija sa čitalačkom publikom i kako se stvaraju idealni uslovi za uživanje u knjizi i doživotno učenje.