Svjetski dan slobode medija

  03 May 2023 10:56

  Broj posjetilaca: 124

Svjetski dan slobode medija se održava svake godine 3. maja od 1993. godine.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

UNESKO obilježava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN, kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta.

Na ovaj dan apeluje se da je sloboda medija jedno od osnovnih ljudskih prava i da je upravo ova sloboda proistekla iz prava slobode govora, koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Takođe, povodom Svjetskog dana medija, UNESKO organizuje dodjeljivanje Giljermo Kano nagrade za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koje su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gdje u svijetu. Dodeljuje se od 1997. godine, na prijedlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. godine posle Kanovih članaka, koji su smetali kolumbijsim narko kartelima.

Danas, mnogi apeliju na ugroženost ove profesije, te da novinari često rade u otežanim uslovima, uz razne političke i ekonomske pritiske ili u najgorem slučaju trpe nasilje zbog toga što se bave ovom profesijom. 

Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog čovjeka i predstavlja temelj demokratskih društava, koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama. Potrebno je da se sa odgovornošću izvještava, nepristrasno i profesionalno, bez straha i naklonosti.