Britanskom turisti koji je urezao ime svoje djevojke u zidinama Koloseuma prijeti kazna čak i do 5 godina zatvora

  06 Jul 2023 08:53

  Broj posjetilaca: 124

Piše: Jasmina Krcić

Rim, svjetsku poznatu kulturnu i turističku destinaciju ili bolje rečeno kolijevku civilizacije na godišnjem nivou posjeti na desetine miliona turista. Razumljiva je i brojka turista, s obzirom na bogatu kulturnu i istoijsku prošlost veličanstvenog Rima.

Pored mnogih kulturnih znamenitosti i turističkih atrakcija, možemo se složiti da upravo simbol grada Rima predstavlja Koloseum, najveći amfiteatar koji je ikada izgrađen i jedan od najistaknutijih simbola Rimskog casrtva. Građevina je korišćena u drevnom Rimu kao mjesto za javne spektakle. Ovi spektakli su varirali od duela gladijatora i životinja, do simulacije istorijskih bitaka i egzekucija.

Međutim, ovih dana javnost je zaintrigirala vijest iz Rima da britanskom turisti prijeti kazna zatvora čak i do pet godina zbog toga što je prilikom posjete Koloseuma, u njegovim zidinama urezao ime svoje djevojke. Snimak ovog incidenta ubrzo je postao viralan na društvenim mrežama. U medijima se prenosi da bi počinilac ovog djela mogao biti kažnjen sa kaznom zatvora između dvije i pet godina, kao i novčanom kaznom do 15000 eura.

Odmah nakon samog incidenta, saznavši za posljedice koje može da snosi, turista je molio za oprost i iskazao kajanje.