Forbes lista univerziteta koji su napravili najviše bogataša

  12 Jun 2024 09:35

  Broj posjetilaca: 26

Izvor: Forbes

„Dugujem mnogo Kolumbiji“, kaže Robert Kraft, milijarder i vlasnik Nju Ingland Petriotsa (New England Patriots), koji je u aprilu najavio da će prestati da donira svojoj školi zbog studentskih protesta koji se šire po univerzitetskim kampusima. „Kolumbija mi je dala punu stipendiju kada mi je stvarno bila potrebna i lojalan sam. Ali [protestanti] ne snose odgovornost za svoje riječi ili djela, i univerzitet im to dopušta“.

Kolumbija bi mogla da izgubi milione zbog Kraftove odluke, s obzirom na to da je donirao najmanje osam miliona dolara univerzitetu tokom svog života. Srećom, škola u Njujorku ima mnogo drugih bogatih bivših studenata, uključujući kablovskog magnata Roka Komisa (Rocco Commisso), koji za Forbes kaže da ne planira da štedi. „Mislim da je sada vrijeme da damo više, ne manje“, kaže Komiso. „Kao bivši studenti i bogati ljudi, treba da se posvetimo pomaganju Kolumbiji da raste. Ovo je škola koja mi je pružila novac i priliku“.

Komiso i Kraft su dvojica od 11 milijardera koji su stekli diplomu na Kolumbiji, što je čini jednom od najelitnijih škola u svijetu kada je riječ o obrazovanju milijardera. Najbogatiji ljudi Amerike dolaze sa fakulteta širom zemlje – od malih liberalnih umjetničkih škola kao što su Hobart i William Smith Colleges, gdje je izvršna direktorka Fidelity Investments Ebigejl Džonson (Abigail Johnson) studirala istoriju umjetnosti, do velikih javnih istraživačkih univerziteta kao što je Indiana University Bloomington, gde je Mark Kjuban (Mark Cuban) diplomirao biznis. Ali, četvrtina od 813 američkih građana sa Forbes liste milijardera stekla je diplomu na samo desetak škola. Ova elitna grupa uključuje dva velika privatna fakulteta u Kaliforniji, dva državna univerziteta i sedam od osam škola Ajvi lige (Ivy League), uključujući Univerzitet Pensilvanija, koja ima najviše milijardera diplomaca (36), od kojih su dvije trećine studirali na prestižnoj Varton školi (Wharton School).

Takve mreže bogatih bivših studenata mogu značiti velika sredstva za univerzitetske fondove i velike beneficije za studente. Pokojni milijarder iz hedž fonda Džim Sajmons (Jim Simons ) i njegova supruga Merilin (Marilyn) obećali su 500 miliona dolara bezuslovnih sredstava za fond univerziteta Stoni Bruk (Stony Brook) preko Sajmons fondacije prošle godine. A Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) dao je najveću pojedinačnu donaciju bilo kojem američkom fakultetu ili univerzitetu 2018. godine, sa poklonom od 1,5 milijardi dolara Univerzitetu Džons Hopkins (John Hopkins), nameijnjenim za finansijsku pomoć studentima osnovnih studija. Milijarderska imena krase sve od Lionard N. Stern škole za biznis (Leonard N. Stern School of Business) na Univerzitetu Njujork preko Kenet Grifin škole umjetnosti i nauke (Kenneth C. Griffin Graduate School of Arts & Sciences) na Harvardu, do Fil and Peni Najt kampusa (Phil and Penny Knight Campus) na Univerzitetu Oregon.

Naravno, prikupljanje sredstava od ultra-bogatih može takođe staviti budžete škola na milost i nemilost maloj grupi donatora. Čarli Manger (Charlie Munger) (preminuo 2023) donirao je 200 miliona dolara Univerzitetu Kalifornija, Santa Barbara 2016. godine – uz zahtjev da škola izgradi studentski dom po njegovom dizajnu, koji nije imao prozore i izazvao je kontroverzu prije nego što je poklon ukinut.

Kada su Čarls (Charles) i Dejvid Koh (David Koch) donirali sredstva za profesore na Univerzitetu Džordž Mejson (George Mason University) još devedesetih godina, njihove fondacije su dobile mjesto u odboru koji bira kandidate za tu poziciju. A kada milijarderi nisu zadovoljni kako se škola vodi, mogli bi jednostavno da povuku svoje čekovne knjižice. Kraft nije jedini bogati donator koji obustavlja svoje donacije ovih dana – isto rade i drugi, kao što su milijarder iz hedž fonda Lion Kupermen (Leon Cooperman), investitor u nekretnine Beri Sternliht (Barry Sternlicht) i Len Blavatnik, koji je stekao bogatstvo u hemijskoj i muzičkoj industriji.

Evo univerziteta sa najviše američkih milijardera diplomaca osnovnih studija. Nije da morate ići na fakultet da biste postali ultra-bogati – pitajte samo one koji su odustali, kao što su Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) i dizajner Tom Ford, ili one koji nikada nisu išli, kao što su Tejlor Svift (Taylor Swift) i Lebron Džejms (LeBron James).

U nastavku je lista univerziteta sa najviše milijardera i njihovo ukupno bogatstvo.

Univerzitet Pensilvanija: 36 milijardera

Lokacija: FiladelfijaUkupna neto vrijednost: 367 milijardi dolara
Foto: Shutterstock

Sa više od 30 milijardera bivših studenata, institucija u Filadelfiji obrazovala je ličnosti kao što su Ilon Mask (Elon Musk), bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) i suosnivači Apolla Mark Rouan (Marc Rowan) i Džoš Heris (Josh Harris). Pen je takođe u krvi nasljednika Este Loder (Estée Lauder) bogatstva, sa Lenardom Loderom (Leonard Lauder), Vilijemom Loderom (William Lauder), Erin Loder (Aerin Lauder) i Ronaldom Loderom (Ronald Lauder), koji su svi pohađali univerzitet tokom četiri decenije. Lenard i Ronald Loder pomogli su u osnivanju Penn’s Loder instituta, koji pruža zajedničke MBA i master diplome iz međunarodnih studija, a Lenard Loder je dao 125 miliona dolara univerzitetu 2022. godine za stvaranje besplatnog programa za obrazovanje medicinskih sestara. Iako su mnogi izvršni direktori – od Brajana Robertsa (Brian Roberts) iz Komkasta (Comcast) do Ankura Đena (Ankur Jain) iz Bilt Rivords (Bilt Rewards) – studirali biznis na Vortonu (Wharton), to nije jedina škola unutar univerziteta koja ima bogate bivše studente. Dizajnerka Tori Burč (Tory Burch) je stekla diplomu iz istorije umjetnosti na Penu, dok je filmski producent Dik Volf (Dick Wolf) studirao engleski jezik. Volf i Rouan su bili među bogatim donatorima univerziteta koji su prošle godine pozvali bivšu predsjednicu Liz Magill da podnese ostavku nakon njenog svjedočenja tokom saslušanja u Kongresu o porastu antisemitizma na univerzitetskim kampusima.

Univerzitet Stenford: 30 milijardera

Lokacija: Stenford, KalifornijaUkupna neto vrijednost: 90 milijardi dolara
Foto: Shutterstock

Škola iz Silicijumske doline pomogla je u formiranju mnogih tehnoloških milijardera, od Endija Fanga (Andy Fang) i Stenlija Tanga (Stanley Tang), koji su bili studenti kada su koosnivali aplikaciju za dostavu hrane Dor Deš (DoorDash), do Evana Spigela (Evan Spiegel) i Bobija Marfija (Bobby Murphy), dvojice braće iz bratstva koji su stvorili projekat koji je postao Snepčet (Snapchat). Nekoliko mogula iz oblasti bankarstva i finansija diplomiralo je na ovoj instituciji, uključujući Čarlsa Švaba (Charles Schwab), Ričarda Ferbenka (Richard Fairbank) iz Capital One i Skota Krabila (Scott Crabill), partnera u privatnoj investicionoj firmi Thoma Bravo. Tu je i Džeri Jang (Jerry Yang), koji je završio osnovne i master studije na Stenfordu, a zatim je koosnovao Jahu (Yahoo) nakon što je napustio doktorski program na školi. Jang sada predsjedava upravnim odborom univerziteta.

Univerzitet Harvard: 28 milijardera

Lokacija: Kembridž, MasačusetsUkupna neto vrijednost: 261 milijarda dolara
Foto: Shutterstock

Harvard je obrazovao Natali Portmen (Natalie Portman), Nila Degrasa Tajsona (Neil deGrasse Tyson), šest američkih predsjednika – i više od dvije desetine trenutnih američkih milijardera. To uključuje Kena Griffina iz Citadela, koji je instalirao satelitsku antenu na krovu svog studentskog doma da bi dobijao stvarne cijene akcija, bivšeg izvršnog direktora Majkrosofta (Microsoft) Stiva Balmera (Steve Ballmer) i suosnivača Airbnb-a Nejtana Blečarčika (Nathan Blecharczyk). Neki od bivših studenata su legende Bostona, uključujući Džima Koha (Jim Koch), tvorca piva Sema Adamsa (Sam Adams) i Toma Wernera, čija Fenway Sports Group posjeduje Boston Red Sockse, Fenvej Park i veliki udio u New England Sports Network-u. Jednako su poznati kao diplomci univerziteta koji su ga napustili. Bil Gejts (Bill Gates), na primjer, napustio je školu da bi pokrenuo Majkrosoft 1975. godine, dok je Mark Zakerberg napustio školu 2004. godine da bi se posvetio Fejsbuku (Facebook). On i njegova supruga Prisila Čen (Priscilla Chan), koji su se upoznali na Harvardu, najavili su 2021. godine da će donirati 519 miliona dolara univerzitetu preko Čen Zakerberg fondacije za osnivanje i vođenje Kempner instituta za studije prirodne i vještačke inteligencije, nazvanog po Zakerbergovoj majci.

Univerzitet Jejl: 19 milijardera

Lokacija: Nju Hejven, KonektikatUkupna neto vrijednost: 149 milijardi dolara
Foto: Shutterstock

Osnivač Fedeksa (FedEx) Fred Smith je slavno napisao ekonomski rad dok je bio student na Jejlu koji je kasnije postao osnova za kompaniju sa prihodima od 90 milijardi dolara. Trojica nasljednika iza kompanije Mars su takođe studenti sa Jejla, kao i naftni tajkuni Li (Lee), Edward, Robert i Sid Bass. Drugi značajni bivši studenti Jejla uključuju predsjednika i izvršnog direktora Blekstona (Blackstone) Stivena Švarcmana (Stephen Schwarzman), koji je 2015. godine dao 150 miliona dolara univerzitetu za stvaranje novog studentskog centra, kao i Bena Silbermena (Ben Silbermann) i Pola Skijaru (Paul Sciarra), koji su koosnovali Pinterest.

Univerzitet Kornel 13 milijardera

Lokacija: Itaka, NjujorkUkupna neto vrijednost: 60,4 milijarde dolara
Foto: Shutterstock

Kornelov SC Džonson biznis koledž (SC Johnson College of Business), nazvan po osnivaču istoimene kompanije za proizvode za domaćinstvo, ima tri živa člana iz pete generacije porodice: Helen Džonson-Lajpold (Helen Johnson-Leipold), H. Fisk Džonson (H. Fisk Johnson) i S. Kurtis Džonson (S. Curtis Johnson), koji su zajedno obećali 150 miliona dolara 2017. godine za finansiranje škole. Izvan poslovne škole, alumni inženjeringa uključuju Dejvida Dafilda (David Duffield), koji je koosnivač softverskih kompanija PeopleSoft i Workday, i partnera Sekvoja kepitala (Sequoia Capital ) Daglasa Liona (Douglas Leone).

Univerzitet Prinston: 12 milijardera

Lokacija: Prinston, Nju DžersiUkupna neto vrijednost: 292 milijarde dolara

Institut za tehnologiju Masačusets: 11 milijardera

Lokacija: Kembridž, MasačusetsUkupna neto vrijednost: 88,3 milijarde dolara

Dartmut koledž: 11 milijardera

Lokacija: Hanover, Nju HempširUkupna neto vrijednost: 48,5 milijardi dolara

Univerzitet Kolumbija: 11 milijardera

Lokacija: NjujorkUkupna neto vrijednost: 49,5 milijardi dolara

Univerzitet Mičigen: 10 milijardera

Lokacija: An Arbor, MičigenUkupna neto vrijednost: 181 milijarda dolara

Univerzitet Kalifornija, Berkli: 10 milijardera

Lokacija: Berkli, KalifornijaUkupna neto vrijednost: 30,4 milijarde dolara

Richard Cheng, Forbes