Intervju sa Katarinom Danilović

  26 Jan 2023 12:45

  Broj posjetilaca: 126

Piše: Jasmina Krcić

Ove nedelje, imali smo čast da razgovaramo sa najboljom studentkinjom Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore za studijsku 2022/2023. godinu, koja je zimski semestar provela na razmjeni, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Katarina Danilović, rođena je 29. 03. 2001. Završila je Osnovnu školu ,,Štampar Makarije” i Gimnaziju ,,Slobodan Škerović”, kao lučonoša. Tokom pohađanja srednje škole, učestvovala je na Interkulturalnom projektu razmjene u Švajcarskoj, na kojem su obrađivane značajne teme, kao što su: antidiskriminacija, razvoj, identitet, timski rad u organizaciji itd. Učestvovala je u radu NVO ,,Nacionalni osmjeh”, Olimpijskom komitetu Crne Gore i u Volonterskom klubu Gimnazije ,,Slobodan Škerović”. Dobitnica je Dekanove nagrade.

Kako je Katarina provela semestar na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kakva su njena iskustva, pročitajte u nastavku.

1. Šta te je motivisalo da se prijaviš za bilateralnu stipendiju Vlade Republike Hrvatske i koje si uslove morala da ispuniš za istu?

Od kad sam počela da studiram, željela sam jedan dio studija pohađati na pravnom fakultetu u nekoj od država sa sličnim pravnim sistemom. Te mogućnosti su mi na početku bile sužene zbog pandemije, te sam zato htjela ići baš ove godine. 

Prvenstveno, motivisalo me je iskustvo drugih studenata, koji su bili na razmjeni i koji su imali toplu preporuku za istu, kao i to što sam zaista željela da bar semestar provedem na jednom od najstarijih pravnih fakulteta na Balkanu. Kada sam birala gdje bih otišla, najviše mi je odgovarao Zagreb, jer mi se najviše predmeta poklapalo u poređenju sa planom nastave u Podgorici.

 Za svaku stipendiju proces prijavljivanja je drugačiji. Trebalo je da napišem CV, motivaciono pismo, zatim da dostavim potvrdu o studiranju i položenim ispitima. Stipendije ovog tipa zahtijevaju od studenata da se jave fakultetu na kojem žele provesti semestar, da bi im sa tog fakulteta poslali potvrdu da li ih u tom periodu mogu prihvatiti i na koji program. Takođe, naglasila bih, da uglavnom studenti master studija imaju prednosti pri prijavljivanju na ovakve projekte.

2. Koliko se razlikuje sistem rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u odnosu na sistem rada na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore?

Sistem je dosta drugačiji. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagebu zastupljena je modularna nastava, što znači da je mjesec dana nastave posvećeno jednom predmetu i na kraju mjeseca se on polaže. Takav način rada pruža mogućnost da se studenti posvete tom jednom predmetu. Ima više rokova tokom godine, kada se isti opet može polagati. 
Zatim, njihov pravni fakultet traje pet godina, koji oni nazivaju integrirani pravni studij,  što može donijeti poteškoće u slučaju da kada bi neko želio završiti tamo master studije.

3. Ono što će mnoge studente interesovati, da li je zahtjevnije ispratiti nastavni plan i postići željene rezultate na Sveučilištu u Zagrebu ili je na istom nivou kao na Univerzitetu Crne Gore?

Fakultet je dosta zahtjevan, što je i za očekivati, s obzirom na ugled koji uživa u regionu. Rekla bih da težina konkretno zavisi od predmeta koji polažete tog mjeseca, pa stoga ima predmeta koji su teži u Zagrebu, a neke je teže položiti u Crnoj Gori. Ono što mi se jako sviđa je to, što se na zagrebačkom Pravnom fakultetu profesori stvarno trude da gradivo objasne kroz praktične primjere i sudsku praksu, te se i dio ispita sastoji od rješavanja problemskih zadataka.

4. Koja nova iskustva ti je donijela ova razmjena i da li si se susrećala sa nekim poteškoćama?

Jako sam zadovoljna iskustvom s ove razmjene. Nisam se susrećala sa poteškoćama, s obzirom na to da su me ljudi u Zagrebu stvarno dobro prihvatili i  objasnili mi sve što mi je trebalo. Jedino taj sami početak zna biti stresan, ali to važi za svaku promjenu i normalno je. Sa ove razmjene nosim jako lijepe uspomene, sa putovanja i na ljude koje sam upoznala, a i stekla sam nova znanja iz različitih oblasti prava.

5. Da li bi studentima, svojim kolegama, preporučila da se u budućem periodu prijavljuju za iste i slične projekte?

Definitivno bih kolegama preporučila da se prijavljuju na ovakve projekte, s obzirom na to da donose nezaboravna iskustva. Ako već imamo te mogućnosti tokom studija, zašto ih ne iskoristiti. Ukoliko se neko dvoumi da li da pođe na razmjenu, preporučula bih Zagreb, jer je studentima lakše da se uklope ovdje zbog slične kulture, jezika, a u slučaju studenata prava i sličnog pravnog sistema.