Međunarodni dan sjećanja na holokaust

  27 Jan 2023 10:27

  Broj posjetilaca: 31

Piše: Sara Marković


Antisemitizam prisutan je i danas i postiče negativne stereotipe o Jevrejima, pokazalo je istraživanje Agencije za temeljna prava Evropske unije. Istraživanje iz 2018. godine otkriva da je 28% ispitanih Jevreja doživjelo antisemitsko uznemiravanje u protekloj godini, koliko je trajalo istraživanje. Čak 79% ispitanika koji su bili uznemiravani nisu prijavili incidente policiji, jer smatraju da to ništa ne bi promijenilo. Dan oslobađanja Aušvica, 27. januar, obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Jedinice Sovjetske (Crvene)armije 1945. godine ušle su Aušvic – takozvani „logor smrti“ i tada je oslobođeno 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju ovog dana.

Sjećanje na ovaj zločin je urezano u istoriji kao događaj tragičnih razmjera, a na njega sjećanje i otvorenu ranu ostavljaju mnoge žrtve koje i jesu i nisu preživjele „konačno rješenje židovskog pitanja“. Žrtve najtežeg nasilja i mučenja nisu samo ubijene – proživjele su mnogo više počevši od žute trake smrti, medicinskih eksperimenata do najgore vrste okrutnosti, zla, sadizma i nehumanosti. 

Obilježavanje ovog dana je ne samo sjećanje na prošlost, već učenje iz iste i poziv za buđenje da nikada više bilo kakva masa, grupacija ne bude targetirana ni po kojem osnovu. Ostavljamo čitaocima prostora da sami procijene da li smo kao pojedinci, nacija ili pak kao čovjenastvo na dobrom putu ka rješavanju pitanja jednakosti, ljudskih prava i slobode svake individue u društvu.