Preporuka za čitanje

  21 Jan 2023 09:47

  Broj posjetilaca: 99

Piše: Jasmina Krcić


Januarski ispitni rok je u punom jeku, a mnogi studenti daju posljednje atome snage, kako bi uspješno završili zimski semestar i postigli željene rezultate.

Iako svakodnevno iščitavanje obavezne literature zahtijeva dosta vremena i odricanja, postavlja se pitanje koliko studenti prava posvećuju vremena čitanju slobodne literature, koja je podjednako važna i korisna, kao i obavezna literatura na fakultetu. 

Moderna statistika pokazuje da se broj redovnih čitalaca u protekloj deceniji smanjio sa 49% na 26%, a onih koji knjige uopšte ne čitaju povećan je sa 23% na 34%.

Čitanje znači analizirati i proučavati tekst, a istraživanje naučnika pokazuje da osoba koja ne čita nije u stanju da analizira. Te, oni koji ne posjeduju sposobnost analiziranja ne mogu odabrati pravi izbor, bilo da se to odnosi na izbor životnog puta ili da se radi o izboru knjiga za čitanje. 

Kako bi kod studenata povećali interesovanje za čitanje, a samim tim i obrazovanje, predstavljamo vam pet knjiga koje morate pročitati, a koje će vam pomoći da što bolje razumijete gradivo na fakultetu i unaprijedite svoju sposobnost analiziranja. 

  1. Dijalozi, Lucije Anej Seneka – Veliki korpus koji čine Senekina sačuvana djela obuhvata spise grupisane pod zajedničkim naslovom Dijalozi. Tri “dijaloga” su retorske utjehe i nazvane su prema licima o kojima se teorijski raspravlja o ljudskoj prirodi, o bolu i tuzi, o ,,ljekovima” koje valja primijeniti da bi se čovjek utješio. Ostalih sedam “dijaloga” su monografije o moralnim i filozofskim pitanjima. 
  2. Filozofija prava, Georg Vilhelm Fridrih Hegel – Hegelovi pogledi na pravo i državu uglavnom su formulisani u njegovom posljednjem objavljenom djelu za njegova života ,,Filozofija prava”. U njemu je na ova područja primijenjen njegov filozofski sistem.
  3. Proces, Franc Kafka – Iako je ova knjiga bila obavezna u mnogim srednjim školama, vraćanje najpoznatijem djelu Kafke, neće niti zgoreg. Proces predstavlja višeslojno djelo, u kome se na veoma složen način opisuje postupak u kome je podvrgnut glavni junak, Jozef K. 
  4. Ubistvo Rodžera Akrojda, Agata Kristi – U ovoj priči Poaro je primoran da se aktivira posle penzionisanja, kako bi pomogao rješavanje ubistva svog prijatelja Rodžera Akrojda u fiktivnom selu Kings Abot. Akrojd je ubijen u svom domu. Ubica je za sobom ostavio tragove. Ponovo, potpuno sumanuto, neočekivano otkriće na samom kraju garantuje uzbuđenje i oduševljenje.
  5. Anatomija ubistva, Robert Traver – Žena je silovana na pragu svog komšiluka, ali njen vapaj za pomoć se registruje prekasno. Dok njen suprug, poručnik, Frederic Manion iz američke vojske, shvati šta se dogodilo, silovatelj je pobjegao u sigurnost lokalnog bara…