Preporuka za kratki odmor tokom ispitnog roka

  18 Jan 2023 12:55

  Broj posjetilaca: 68

Nova godina samo što je došla. Svi su praznično raspoloženi, a studenti pored cijele te praznične euforije, imaju i januarski ispitni rok. Želiš da se opustiš na kraju dana, kad zavrsiš sa učenjem?  Tim časopisa Iure et facto vam predlaže top pet filmova sa pravničkom tematikom, kako bi mogli ujedno i da se opustite uz dobar film i da povežete sve što učite kroz video ostvarenja.

1.Pressumed Innocent (Nedokazana krivica) je američki film, zasnovan na istoimenom romanu Skota Turoa. Film je režirao Alan Dž. Pakula. Pressumed Innocent je kriminalistička misterija, u kojoj glavnog lika tumači Rasti Sabič (Harrison Ford), okružni tužilac, koji istražuje smrt svoje koleginice i bivše ljubavnice, ne sluteći da će sam postati optuženik na suđenju za njeno ubistvo.

2.Anatomy of a murder  (Anatomija jednog ubistva) –je američki dramski kriminalistički film iz 1959. godine, režisera i producenta Ota Premingera. Scenario Vendela Mejza zasnovan je na istoimenom romanu iz 1958. koji je napisao sudija Vrhovnog suda Mičigena Džon D. Velker pod pseudonimom Robert Trejver. Velker je roman zasnovao na slučaju ubistva iz 1952. u kojem je bio branilac. 

3.The Lincoln Lawyer (Advokat na točkovima) Miki Haler (Metju Makonahi) je advokat koji brani kriminalce, a kancelariju je smestio na zadnje sjedište Lincoln Continental limuzine, kojom kruži ulicama Los Anđelesa. Svoj profesionalni život posvetio je odbrani šarenog društva zločinaca, a sad mu se nudi posao života: odbrana Louisa Rouleta sa Beverli Hilsa koji je optužen za ubistvo. Slučaj koji se činio jednostavnim, iznenadni slijed događaja pretvoriće u smrtonosnu igru i Helerovu borbu za opstanak .

4.Puncture – Mike Weiss (Evans) enigmatičan je i brilijantan mladi advokat, ali je i zavisnik. Od prostitutki do ulicnih huligana, do moćnih advokata i sudija, Mike je u stalnoj borbi, pokušavajući da izbalansira svoja dva suprotna i „nameštena” svijeta. Nakon što se Vicky (Shaw), medicinska sestra, nabode zaraženom iglom na poslu, Mike i njegov partner Paul Danziger (Kassen), s oklijevanjem preuzimaju njen slučaj.

Kopajući dublje, otkrivaju čitav sistem korupcije u velikoj firmi koja se bavi snabdijevanjem zdravstvenih ustanova, koja trguje ljudskim životima za profit. Dva mlada advokata, suočeni su s najvećim i najopasnijim slučajem u njihovim karijerama.

Pritisak slučaja je ogroman, a ako ne uspeju, biće upropašteni, ali oni se odlučno hvataju u koštac. Pokušavajući da razotkrije istinu, Mike se nade u najtežoj životnoj bici, ne samo sa skupim advokatima suprotne strane, nego i s vlastitim demonima.

5. To kill a Mockingbird (Ubiti pticu rugalicu) – američki dramski film iz 1962. godine, režisera Roberta Maligana. Scenario Hortona Futa zasnovan je na istoimenom tomanu Harper Li iz 1960. godine, nagrađenim Pulicerovom nagradom. 

Atikus Finč pred sudom zastupa crnca koji je optužen za silovanje bijele djevojke.

Zbog ovog filma mnogi mladi ljudi u Americi su se u prošlom vijeku odlučili da upišu prava.

Uživajte i srećno na ispitima!