Žensko obrezivanje: Gdje i zašto se događa

  25 May 2023 11:51

  Broj posjetilaca: 87

Piše: Jelisaveta Nikolić

Nažalost više od 200 miliona djevojčica i žena u svijetu žrtve su ženskog obrezivanja.
Žensko obrezivanje predstavlja djelimično ili u potpunosti uklanjanje spoljnih ženskih genitalija. Zanimljivo je napomenuti da se obrezivanje ne praktikuje zbog zdravstvenih razloga i da ga najčešće obavlja osoba koja nije medicinski stručna i edukovana u tom smeru. Takođe je jako bitno napomenuti da u samom procesu obrezivanja osoba koja obavlja obrezivanje koristi “instrumente” poput noža, žileta ili skara, BEZ ANESTEZIJE. Ovo je važno zbog samog stresa i ogromnog bola kojeg žene trpe u ovom procesu. Ono obično podrazumeva odstranjivanje ili obrezivanje usmina i klitorisa, a Svjetska zdravstvena organizacija opisuje ga kao „svaki zahvat koji povređuje ženske genitalne organe iz nemedicinskih razloga“. Obrezivanje žena može da izazove fizičke i mentalne zdravstvene probleme koje prate žene kasnije u životu.
Obrezivanje se često sprovodi protiv njihove volje, a zdravstveni radnici širom svijeta smatraju ga oblikom nasilja nad ženama i kršenjem njihovih ljudskih prava. Da ova tragedija bide veća, obrezivanje se primenjuje i na djeci.

Žensko obrezivanje se provodi u oko 30 afričkih i bliskoistočnih zemalja, kao i u nekim azijskim i latinoameričkim zemljama. U Evropskoj Uniji ova pojava je nezakonita, a neke države članice kažnjavaju ga čak i kada se provodi izvan njihovih granica. Uprkos tome, procjenjuje se da je oko 600 hiljada žena u Evropi obrezano i da je 180 hiljada djevojaka u riziku u 13 evropskih zemalja.
U zakonima mnogih zemalja (uključujući sve zemlje Evropske Unije) žensko obrezivanje predstavlja krivično djelo.

Postavlja se pitanje zašto se žene obrezuju?

Žensko obrezivanje najčešće se sprovodi nad djevojkama do 15. godina života iz raznih kulturoloških i društvenih razloga poput pritiska okoline, religijskih uvjerenja ili ideala ljepote i čistoće. Praksa potiče iz vremena prije hrišćanstva i islama i pokazuje duboko ukorijenjene nejednakosti između muškaraca i žena.

Evropski parlament želi zaustaviti ovu praksu!

Parlament je u više navrata pokazao snažnu želju za zaustavljanjem ženskog obrezivanja. Zastupnici su usvojili novu rezoluciju kojom pozivaju Komisiju na uvođenje mjera za zaustavljanje ženskog obrezivanja u novu strategiju Unije o rodnoj ravnopravnosti, te na osiguravanje potrebne pomoći žrtvama. Pozvali su države članice na ratifikovanje Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i podsjetili da se mjere za sprečavanje ženskog obrezivanja trebaju uvrstiti u sve politike, posebno u području zdravstva, azila, obrazovanja i zapošljavanja.