Mir i jedinstvo-vrijednosti na kojima počiva Evropa

  09 May 2023 13:22

  Broj posjetilaca: 35

Piše: Sara Marković

🕊️MIR – Nakon Drugog svjetskog rata pojavila se ideja o ujedinjenju Evrope i stvaranju jedinstvene zajednice. Osnivanju današnje Evropske unije prethodilo je razvijanje godinama unazad, počevši od osnivanja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, a kasnije Evropske ekonomske zajednice i Evropske zajednice za atomsku energiju 1957. godine. Mir je ključni element za očuvanje ljudskih prava, unapređenje demokratije i održivi razvoj svijeta.

🤝JEDINSTVO – Ideja udruživanja i zajedništva je društvena pojava koja se javlja još u ranim stadijumima razvoja društva. Karakteristična je stavka i za Evropsku uniju jer stvara osjećaj pripadnosti i solidarnosti, što pomaže u jačanju društvenih veza i smanjenju konflikata – što dalje doprinosi izgradnji zajednice i unapređenju društva u cjelini.

🇪🇺 Dan Evrope obilježava se 9. maja i temelji se upravo na pomenutim vrijednostima i idejama o stabilnosti, mira i napretka u društvu.

Radi se o principima koji moraju postojati u cijelom svijetu, a ne samo na nivou Unije. Svjedoci smo priča o raznim problemima u svijetu kao što su klimatske promjene, ekonomska i industrijska kriza, rat u Ukrajini, problemi u obrazovanju i vaspitanju djece i suzbijanju nasilja… Kao društvo smo napredovali na raznim tehničkim poljima, a “zakazali” na fundamentalnim i osnovnim u trci za vremenom zvanim kapitalizam. Rješenje nikada nije samo, takoreći, pričanje priče, već zajedničko djelovanje – mir i jedinstvo, samo su neki od principa za koje se moramo zalagati, jer na kraju mi, ljudi, smo ti koji su okidač problema i pokretač promjena.