Naučni skup-Pravna zaštita životne sredine

  12 May 2023 11:37

  Broj posjetilaca: 53

Juče, 11. maja i danas, 12. maja, održan je međunarodni naučni skup ,,Pravna zaštita životne sredine”, u organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Skup se održao u prostorijama CANU, a Organizacioni odbor činili su: akademik Zoran P. Rašović, prof. dr Zoran Stojanović, prof. dr Maja Kostić-Mandić, prof. dr Aleksandra Maganić i prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović.

Učešće na ovom međunarodnom naučnom skupu su uzeli eminentni predavači iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Njemačke.

Prvog dana naučnog skupa, pozdravnu riječ dala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Vlade Crne Gore, Ana Novaković-Đurović.

Tokom dnodnevnog skupa, učesnici su prezentovali svoje radove iz oblasti zaštite životne sredine i saglasili se da je prevencija iste prioritet. Posjetioci su mogli da čuju izlaganja prrof. dr Tatjane Bugarski sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koja je govorila o krivičnopravnoj zaštiti životne sredine u Srbiji, dr. dr. h. c. Kriste Jesel Holst sa Instituta ,,Maks Plank” iz Hamburga, koja je u svom izlaganju govorila o odgovornosti prema životnoj sredini na primjerima Njemačke.

Prof. dr Dražen Cerović i prof. dr Stevan Ilić su u svojoj prezentaciji govorili o ekološkoj pravdi i pravnim instrumentima za njenu zaštitu. Prof. dr Zoran Stojanović, vanredni član CANU, istakao je da krivično pravo u oblasti zaštite životne sredine može vrlo malo da učini, jer kada su u pitanju ozbiljna zagađenja, stanje je skoro beznadežno.

Drugi dan naučnog skupa počeo je sa izlaganjem prof. dr Evisa Alimehmetija i prof. dr Nade Dollani, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tirani, na temu ,,Zaštita životne sredine kao legitimna osnova opravdanosti ograničenja prava garantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, a nakon toga govorili su: prof. dr Maja Kostić-Mandić, prof. dr sc. Melita Carević, prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, prof. dr Branislav Radulović i dr Milan Gazdić.

Učesnici skupa najavili su ponovno okupljanje i nova istraživanja na ovu temu, u cilju rješavanja problema u okviru krivičnopravne i građanskopravne zaštite. Saglasni su da je prevencija, kao i u drugim, i u oblasti zaštite životne sredine, prioritet.