Zbog čega sve možete biti kažnjeni u Singapuru?

  10 May 2023 13:02

  Broj posjetilaca: 225

Piše: Magdalena Ilievska

Singapur ili zvanično Republika Singapur je ostrvski grad-država u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluostrva. Sa svojih 710 km kvadratnih jedan je od rijetkih preostalih gradova-država na svijetu i najmanja država u jugoistočnoj Aziji.

Singapur je država koja ima raznovrsnu kombinaciju kultura i naroda. Zbog toga, bonton ponašanja u toj zemlji ponekad može biti dosta zbunjujuć, ali i strog. O bezbijednosti se ne mora brinuti, jer je Singapur jedna od najbezbednijih zemalja na svijetu i to namjerava da i ostane. 

Poznat je po strogim zakonima, koji se  zaista primjenjuju. Ovo su neki od njih:

– Svjetska toaletna organizacija osnovana je u Singapuru. S obzirom na to da Singapurci jako paze na čistoću, ako nakon izlaska iz toaleta ne pustite vodu, bićete kažnjeni sa 500 dolara. 

– Država se prostire na ukupno 63 ostrva, ali šetnja po mnogima od njih nije preporučljiva, jer su nenaseljena ili služe kao vojne i industrijske zone. 

– Prema “Singapore Statutes Online”, pjevanje, recitovanje ili izgovaranje bilo koje nepristojne pjesme u javnosti je nezakonito. Ako vas uhvate da kršite ovaj singapurski zakon, bićete kažnjeni zatvorom od 3 mjeseca, novčanom kaznom ili i jednim i drugim.

– Pušenje je zabranjeno na mnogim mestima u Singapuru, uključujući bilo koje zatvorene lokacije, javni prevoz, javne bazene, javne prostore za ručavanje, noćne klubove, barove i pabove, zajedničke otvorene površine poput igrališta i pijaca, terene za vežbanje, pa čak i parkirališta. Zapravo, jedini prostor u kome je dozvoljena konzumacija vigareta je kuća.

– Ako planirate da napravite zabavu koja će se možda nastaviti i poslije 22:30, morate dobiti dozvolu od vlade! Ovo je jedan od čudnijih zakona usvojen 2015. godine. 

– Pljuvanje – nepristojno svakako jeste, ali je u Singapuru i ilegalno, posebno na javnim putevima, odnosno na bilo kom mestu koje je otvoreno za javnost. Ako prekršite ovaj zakon, bićete kažnjeni sa 1.000 američkih dolara.

– Žvakaće gume su zabranjene, ali je strancima dopušteno unošenje dva paketića. Više od toga smatra se pokušajem krijumčarenja.

– Ako se povežete sa nečijim nezaštićenim WiFi signalom, to će se smatrati hakovanjem i može rezultirati ozbiljnim kaznama.

– Hranjenje golubova možda ne zvuči kao krivično delo, ali u Singapuru je tako. Ako vas uhvate kako dajete mrvice hleba pticama, to će vas koštati 500 dolara.

– Skidanje pantalona na javnim mjestima i pokazivanje zadnjice u znak protesta ili bunta, za sobom povlači zatvorsku kaznu.

– Homosekualcima nije dozvoljeno da se ljube na ulicama.

Kazne za posedovanje droge u Singapuru

Prema Zakonu o zloupotrebi droga, propisane kazne za posjedovanje malih iznosa kreću se od novčanih kazni do $ 20,000 do maksimalno deset godina zatvora. Centralni biro za narkotike ima potpunu listu kontrolisanih supstanci koje ne bi trebali donositi u Singapur.

Značajna hapšenja droge u Singapuru

Johannes van Damme , uhapšen 1991., pogubljen 1994. godine. Van Damme, holandski državljanin, uhvaćen je tokom tranzita na međunarodnom aerodromu Changi. Policija je pronašla 9,5 kilograma heroina u njegovom koferu; Van Damme je rekao da je samo nosio za nigerijskog prijatelja i da nije imao pojma šta je bilo unutra. Alibi nisu uzeli u obzir. Vlasti su pogubile van Dammea 23. septembra 1994. uprkos apelacijama holandskog Ministarstva inostranih poslova i kraljice Beatrice iz Holandije.

Nguyen Tuong Van, uhapšen 2002. godine, pogubljen 2005. Nguyen je bio australijski državljanin koji je trgovao heroinom kako bi pomogao u plaćanju dugova njegovog brata blizanca. Uhvaćen je dok je bio u tranzitu između Ho Ši Mina i Melburna. Ukupan promet iznosio je 396,2 g heroina.

Shanmugam “Sam” Murugesu , uhapšen 2003. godine, pogubljen 2005. godine. Murugesu je uhapšen nakon što je u svom prtljagu pronašao kilogram marihuane. Uprkos čistom zapisu i osmogodišnjem mandatu u vojsci Singapura, Murugesu je osuđen i pogubljen.