Crnogorski festival filma UBRZAJ 2022.

  06 Dec 2022 11:38

  Broj posjetilaca: 151

U četvrtak, 8. decembra, sa početkom u 17 časova, na Pravnom fakultetu biće održana projekcija filma “Ne ostavljaj tragove / Leave no traces” u saradnji sa CGO.

Projekcija se organizuje u okviru najave XIlI Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022. Podsjećamo, 10. decembra se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Sinopsis: Godina je 1983, u Poljskoj. Zemlju potresa slučaj Grzegorz Przemyka – srednjoškolca kojeg je policija pretukla na smrt. Zasnovan na istinitim događajima, film prati priču o Jureku – jedinom svjedoku premlaćivanja, koji je preko noći postao državni neprijatelj broj jedan.

Represivni režim je angažovao čitav svoj aparat – tajnu službu, policiju, medije i sudove – da pritisne Jureka i druge ljude bliske slučaju, uključujući njegove roditelje, posebno, majku Barbaru.

Program ovogodišnjeg Festivala biće realizovan od 10. do 14. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kino „Boka” u Kotoru od 11. do 12. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra 2022. godine. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Pored filmskih projekcija, predviđen je i prateći program u vidu panel diskusija, kako bi se napravio osvrt na poruke koje filmovi nose i aktualizovala neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava.