Digitalne vještine za ljudska prava

  14 Nov 2022 17:22

  Broj posjetilaca: 58

Sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da je realizacija aktivnosti u sklopu projekta „Digitalno obrazovanje za ljudska prava” počela. Projekat će sprovoditi NVO Juventas uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Kroz ovaj projekat, nastoji se doprinijeti jačanju kapaciteta mladih u Crnoj Gori u kontekstu informaciono-komunikacionih tehnologija, programiranja i ljudskih prava.

Projekat ima za cilj da osnaži mlade ljude da aktivno rješavaju probleme u svojoj zajednici, pruzajući im znanja i vještine o informacionim tehnologijama. Sve to će biti praćeno edukativnim aktivnostima u oblasti ljudskih prava.

U cilju podizanja svijesti mladih u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama o ljudskim pravima i značaju aktivnog građanstva, realizovaće se serija radionica za 80 učesnika. Oni ce biti angažovani u razvoju različitih interaktivnih digitalnih alata koji imaju za cilj da olakšaju proces učenju, kao što su aplikacije i kvizovi.

Radionice će se organizovati u trajanju od 16 nedelja, a po 20 mladih ljudi iz ove četiri opštone, koji prođu proces selekcije, imaće priliku da potpuno besplatno, uz mentorsku podršku priznatih eksperata iz oblasti IT, uče o osnovama programiranja. Pored toga, uporedo sa IT radionicama, ista grupa mladih će biti u prilici da prođe kroz seriju radionica na temu ljudskih prava, koje će voditi Juventasove trenerice sa preko 15 godina iskustva u pomenutoj oblasti.

Kroz kreiranje ovih digitalnih alata, ojačaće se i kapaciteti nastavnika u srednjim školama u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama za održavanje nastave u oblasti nauke, ljudskih prava i srodnih oblasti.

Pozivamo mlade od 15 do 25 godina iz Podgorice, Bijelog Polja, Berana i Nikšića da se za učešće na projektu prijave putem aplikacione forme na sledećem linku:

• https://forms.gle/BnLdnwxGEK1eiTBS6