Proslava ceremonije dodjele diploma; na malo kreativniji način 🎓

  26 Apr 2023 05:49

  Broj posjetilaca: 79

Piše: Sara Marković

👩‍🎓👨‍🎓Svaki student i studentkinja željno iščekuje da položi sve ispite i dobije diplomu, što je uglavnom praćeno svečanom ceremonijom na univerzitetima širom svijeta. Dodjela diploma je formalan događaj i većina univerziteta ima propisan dress code za ovakve ceremonije, koja obično zahtijeva od diplomaca da nose akademsku odjeću poput haljina, odora, kapuljača i kapa. Međutim, postoje neki univerziteti koji dozvoljavaju studentima da nose šta god žele, pod uslovom da je to prikladno.

Drugi najstariji univerzitet u Japanu – Kyoto University, istovremeno jedan od najbolje rangiranih azijskih univerziteta, poznat je po tome što umjesto tradicionalnih kimona i uniformi studenti mogu doći maskirani u kostimu ili odabrati onu odjevnu kombinaciju koja najbolje izražava njihovu ličlnost. Na taj način žele podstaknuti slobodnu volju i kreativno razmišljanje. Na ovom univerzitetu dress code kreće se od najležernijih “outifit-a” do zombija, Betman-a, Disney princeza, kostima drugih crtanih junaka, a neki studenti pojavili su se maskirani kao američki političari i državni predstavnici.

Sličan primjer postoji i na univerzitetu – Hampshire Colege – u Masačusetsu, SAD kao i Univerzitetu East Anglia u Ujedinjenom Kraljevstvu kada diplomci nose tradicionalnu ili šarenu odjeću ili je njihov odabir pak kostim superheroja. Za one kojima nedostaje inspiracije, doći formalno obučen ili u akademskoj odjeći, poput uniforme, je takođe jedinstven izbor među toliko varijanti koje se mogu vidjeti. Pitamo se da li je bilo studenata koji su se na proslavu kraja neprospavanih noći pojavili u pidžami? 💤💤

Uopšteno govoreći, univerziteti koji dozvoljavaju diplomcima da nose šta god žele na ceremoniji diplome često su poznati po svojim progresivnim i liberalnim stavovima i vrednovanju individualnog izražavanja i kreativnosti. Iako to možda nije uobičajeno, ovi univerziteti pružaju priliku studentima da proslave svoja postignuća na način koji zaista odražava njihovu ličnost i stil.

Koji bi bio vaš pobjednički outfit i da li bi naš fakultet trebao da kao novinu uvede organizovanje svečane ceremonije ili nešto nalik na pomenutim univerzitetima, ostavljamo na vama na presudite. :))